Anasayfa / Genel / Rize’de ne yenilir? Rize Yemekleri ve Rize Yöresine Ait Kültürler

Rize’de ne yenilir? Rize Yemekleri ve Rize Yöresine Ait Kültürler

Tabi ki her şehrin olduğu gibi Rize’nin de kendine özgü bir mutfak kültürü var. Aklınıza ilk gelen tavşankanı gibi demli mis kokulu olan bir bardak Rize çayıdır. Rize’nin yemyeşil yaylalarını izlerken içmeye doyamayacağınız sımsıcak iyi demlenmiş bir bardak çay ve yanında tabi ki Rize’nin meşhur Laz böreği. Yedi kat hamurun açılarak her katına tereyağı sürülüp ortasına önceden hazırlanan muhallebinin yayılarak hazırlandığı, üzerine şerbet dökülerek ikram edilen müthiş bir börek.

Bir kutuda hediye yiyecek bir şey mi satın almak istediniz eskiden kayınvalidelerin kızlarını ziyarete giderken damatları için hazırlamış olduğu Enişte lokumunu da hem tadabilir hem de sizde hediye olarak damadınıza götürebilirsiniz?

Kabak sütlacı, Pekmezli kabak da sıkça tercih edilen tatlılarındandır. Ve tabi ki meşhur Pepe curası siyah kokulu üzüm ve mısır unuyla yapılan Rize’ye has harika bir lezzet. Bunlar Rize’de ne yenir sorusuna verdiğimiz tatlı ve börek önerileriydi. Bunların yanı sıra

Rize’de Karedeniz mutfağını olduğu gibi yansıtan lezzetleri de bulabilirsiniz. Bunların başında Hamsikoli namı diyar Hamsili ekmek gelir iç yağı, mısır unu, tereyağı, pazı ve hamsiyle pişirilip dumanı üstünde yendiğinde tadına doyulamayacak bir lezzet. Hamsi çığırtası da malzeme olarak hamsili ekmeğe benzer ama köfte şeklinde ya da tepside kızartılarak yenilir. Rize’de ne yenir deyip de Hamsili pilavdan bahsetmemek olmaz genellikle yanında ayranla tercih edilir sıcak veya soğuk olarak ta tüketebilirsiniz.

Rize’de sofralara genellikle çorbadan önce tava yemekleri gelir. Başlıca tava yemekleri de Muhlama ve Turşu kavurmasıdır. Çorba olarak Korkoto çorbası veya ayran çorbası; kırılmış mısır ve ayrandan yapılır, fasulye ya da Lobyo çorbası; kuru fasulyeden yapılır, Hopi ve kabak çorbalarını gittiğiniz restoranlarda sipariş verebilirsiniz. Rize de doğanın nimeti olan çeşitli sebzelerden yapılan güzel sebze yemeklerinden bahsetmeden geçmek olmaz. Bunların başında lezzetine doyamadığımız turşu kavurma veya diğer adı tuşu tavalısı, fasulye tavalısı, meşhur pazı tavalısı, pazı kavurması, tomarı tavalısı ve kavurması, pazı dolması, lahana haşlaması, ezme lahana veya vurma lahana, lahana sarması veya etli kara lahana dolması, ısırgan yemeği ve lahana ezmesidir.

Rize’de mısır ununun da bambaşka bir yeri vardır. Yemeklerin neredeyse tamamında mısır unu kullanılıyor. Mısır unlu yiyecekler yemek istediğinizde ise mısır ekmeği, Haşıl, Hoşmerim ve muhlama gibi mısır unu içerikli yiyecekleri tercih edebilirsiniz. BÖYLE LEZZET NE GÖRÜLMÜŞ NE DUYULMUŞTUR derseniz Gaziantep mutfağına ayıp etseniz de mısırlı ürünlerin patronu Karadeniz’de Rize’dir. O yüzden sırf geleneksel yemekleri için dahi olsa da buralara gidip gezmek ve görmek gerekir.

Rize’ de ne yenilir diyenlerin ağzına bir parmak bal sürmekten kendimi alamıyorum çünkü Rize’ye gelip de Anzer balı yemeden gitmek büyük hata olur. Rize’nin İkizdere ilçesinin 2500 rakımlı Anzer Yaylası’nda; Ballı Köy ve Çiçekli Köy ’de yetişen bin bir çeşit çiçeğin özünden elde edilen her derde deva olan Anzer balı üretim olarak çok miktarda olmasa da sadece Rize’de bulabileceğiniz ender ve çok sağlıklı bir lezzettir.

 

Hakkımızda Hasan Ali

Hasan Ali
Trabzon Rize Website tasarım ve optimizasyon “Olabildiğince yalnız kalmalıyım. Başardığım ne varsa, ancak yalnızlığımın karşılığıdır.” hasanalicolak.com.tr

Bu Makalemizi İndelediniz Mi?

Türk Torrent Siteleri

Bir Engellemede TÜRKTORRENT’e Yapıldı

Tv izlemem pek ama sevdiğim dizileri filmleri takip ederim. Bunun içinde torrent kullanmaktayım. Fakan dün …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Burası denemeler yapmak amacıyla oluşturulmuş bir Demo/Test sistemidir. — Sipariş işlemleri sonladırılamayacaktır, Lütfen herhangi bir ödeme işlemi yapmayın. Kapat