Petekler Isınmıyor Ne Yapabilirim?

Bu senede soğuklar kendini hissettirmeye başladı. Gerek kombi kullananlar gerek merkezi sistem kullananların sıkıntıları yavaş yavaş meydana çıkıyor. Bunların başında Petekler Isınmıyor, peteklerin yarısının ısınması, sistemin sonundaki peteklerin ısınmaması gibi sorunlarla karşılaşmaya şimdiden başladık.Şimdi Bu Sorunları ve çözümlerini hep beraber değerlendirelim .

Petekler Isınmıyor!

  • Peteklerinizin Vanasını Kontrol Edin.

Petekleriniz ısınmıyorsa sorunu nerede arayacağımızı iyi bilmeliyiz. Öncelikle peteklerin ısınmamasının sebebi peteklerin vanasının kapalı olması peteklerin ısınmasını engelleyecektir. peteklerin vanasını saat yönünün tersinde çevirerek açabilirsiniz yani peteklerinizin vanasını sol tarafa çevirmelisiniz. Peteklerinizde bulunan iki adet vana olmalıdır ikiside açık olmalıdır. Birisi açık birisi kapalı olursa petekleriniz yine ısınmayacaktır. Bazı peteklerde bir vanada olabilmektedir.

  • Peteklerin Havası Alındı mı?

Peteklerin havası varsa petek içerisinde sıcak su olmayacağından yada az olacağından petekleriniz ısınmayacaktır. Peteklerin havasını almak için peteklerin üzerinde bulunan hava alma purjöründen su gelene kadar havasını almalısınız.

petek havası alma
petek havası alma resimli
  • Isıtıcı Cihazınız Açık mı?

Peteklerimizin ısınmamasının diğer bir nedeni ısıtma cihazımızın kapalı yada derecesinin düşük olduğu durumlardada peteklerimiz ısınmaya bilir. Bu durumda yapmamız gereken ısıtma cihazımızı (kombi, Kazan vs.) kış konumuna getirmeli ve ısıtma derecesini 40 derece üzerine çıkarmalısınız. Bazı ısıtma cihazlarımızda oda termostadı bağlıdır. Bu durumda ise hem ısıtma cihazının hemde oda termostadının açık olması gerekir. Oda termostadının derecesini 23 derece ve üzerine çıkararak çalışmasını kontrol edebilirsiniz.

  • Petekler Doğrumu Bağlı Tersmi Bağlı?(Petek Gidiş Dönüş Doğrumu?

Can alıcı nokta ve profesyonel bilgiler alacağınız noktaya geldik. Petekler ters bağlı olduğunda yani peteğe gelen tesisat ters bağlı ise petek yeterli ısınmaz. Bunu anlamak için kombiyi yüksek derecede çalıştırın ve peteğe giriş çıkış vanalarını tutun önce peteğin üst tarafındaki vanaya sıcaklık gelmelidir. Eğer ilk önce sıcaklık peteğin alt tarafına geliyorsa tesisat ters bağlıdır ve tesisatçınıza sorunu düzeltmesi için iletişime geçiniz.

Aşağıdaki tabloda ise petek bağlantıları şekilleri yer alıyor En verimli ve en iyi bağlantı şekli şekil 1 yukarıda bağsettiğimiz altan ısınma proplemi şekil 2 ve 3 te görülebilir. Bu durumda bağlantılar şekil 2 ve şekil 3teki gibi sıcak su girişi her zaman üsten olacak şekilde bağlanmalıdır.

petek bağlantı şekilleri
petek bağlantı şekilleri
  • Isıtma sistemizine en son bakım ne zaman yapıldı.

Peteklerin ısınmasını engelleyen diğer bir durum ise filitrelerin tıkalı olması yada kapalı ısıtma sistemleri üzerinde bulunan genleşme tankının basıncının yetersiz olmasıdır. Bu durum karşısında elinizden geliyorsa filitreleri temizlemek olmalıdır. Yada kombinizin yetkili servisini arayarak kombinizin bakımını yaptırmanız gereklidir. Kombinizin bakımını yapan teknisyen hem filitreleri temizleyecek hemde genleşme taknının basıncını uygun basınca ayarlayacaktır.

  • Isıtma Tesisatınız Projeye Göre mi Yapıldı?

Petekler ısınmasını engelleyen diğer durum ise peteklerinize gelen borulardaki proplemlerdir. Bunları şöyle sıralayabiliriz. Uygun olarak kullanılmayan boru çapları, çok dirsek kullanılması, boru ek yerlerinde yapılan kaynak hatalarından dolayıda peteklerimiz ısınmayacaktır.

  • Petek Reglaj Ayarı

Evinizdeki tüm peteklerin üst vanalarını tamamen açın. Kalorifer peteklerinizi kombiye yakınlık mesafesine göre en çok ısınandan en az ısınana doğru numaralandırın. (6 adet petek bulunan bir evde kombiye en yakın petek 1. En uzak petek ise 6. Sırada yer alır.) 1 numaralı yani en çok ısınan peteğin altındaki vanayı önce tamamen kapalı konuma getirin, ardından yarım tur açın. 2 numaralı peteğin alttaki vanasını önce kapatıp ardından bir tur açın. En sondan bir önceki vanaya kadar bu işlemi komiden uzaklaştıkça arttırarak tekrarlayın. En sondaki yani en az ısınan peteğe geldiğinizde alttaki vana tamamen açık olmalıdır.

Kombi Montajında Kullanılan Contalar

Aklınıza takılan sorularınızı bize iletmekten çekinmeyin. Sizlere ısıtma konusunda yardımcı olmaya çalışacağız. Yorum alanına karşılaştığınız proplemleri göndererek bilgi alabilirsiniz.

Hasan Ali

Web Tasarımı , SEO , SEM Hizmetleri... Özel bir firmada teknisyen olarak çalışmaktayım. Boş vakitlerimde web tasarım, SEO alanlarında kendimi geliştiriyor ve bir çok projeye ortak oluyorum. Aynı zamanda şuanda bulunduğunuz blog sayfasında makaleler yayınlayarak sizlere bilgiler paylaşıyorum.

BU YAZIMIZI OKUDUNUZ MU?

Oda Termostatı Nedir

Oda Termostatı Nedir? Oda termostatı kelimesini hemen herkes sıklıkla duymaktadır, özellikle de kombili daireler için …

5 YORUMLAR

  1. Kombi altında ,peteklere kollektör sistemi ile bağlantı yapılmış. 6 adet peteğin hepsinde altı soğuk ısınma sorunu var. Kombidemi sorun ,peteklere kimyasal ile temizlemek peteklere kombiye zarar verir bir kısım diyor diğer kısım gerekli diyor . Teşekürler

    • Öncelikle kombininaltında bulunan tesisat filitresini temizleyin. Eğer filitrede balçık çamur vs var ise petek temizliği yaptırın. Dikkat etmeniz gereken kesinlikle temizleyici madde kullanmayın. İlla Kullanacaksanız sentinel x400 marka temizleyici kullanabilirsiniz.
      Petek temizliği yapıldıktan sonra koruyucu kullanın. Marka farkketmez. Koruyucular hakkında bilgi almak için tıklayınız. http://hasanalicolak.com.tr/kombi-tesisat-koruyucu/

  2. Yeni doğalgaz tesisatI yaptırdık. Servis gelip kombiyi çalıştırdı sadece banyo havlupanı ısınıyor ve musluklardan sıcak su geliyor. Tesisatı geçti tabanda ısınıyor petekler ısınmıyor. Sizden ricam sorun nedir ters bağlantı ise kombinin altından düzeltme imkanı varmı.Kombinin oradan bağlantıyı değiştirirsek mutfağa ve banyoya sıcak su gelir mi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir