Zorunlu Mali Trafik Sigortası Nedir?

Zorunlu Mali Trafik Sigortası Nedir?

Zorunlu mali trafik sigortası; Bir kaza sonucunda zarar verilen diğer araç ve şahıslara karşı doğabilecek maddi zararlar için araç sahibinin maddi yükümlülüğünü teminat altına alan bir sigortadır.

Neden Zorunlu Mali Trafik Sigortası Yapılmalıdır?

Zorunlu mali trafik sigortası kapsamında araba sahibi sigortalanan aracın hareket halinde olması sırasında karşı taraftan birisinin ölümüne ya da yaralanmasına veya karşı taraftaki araçta meydana gelen hasara sebep olmuş ise sebep olduğu kaza sonucunda poliçede belirlenen sigorta limitine kadar temin edilir.

Trafik Sigortası İle Kasko Aynı Mıdır?

Zorunlu mali trafik sigortası karayollarının ilgili mevzuatı gereği zorunludur ve devlet tarafından hukuki altyapısı mevcuttur. Zorunlu mali trafik sigortasını yaptırılmayan araç trafiğe çıkamaz, araç muayene istasyonunda araca vize alamaz ve alım satım işlerinde zorunlu mali sigorta ödenmediyse satış gerçeklemez. Kasko ise araç sahibinin keyfine bırakılmıştır. Dilerse yaptırır ve daha ağır kazalarda kendisini maddi olarak teminat altına alır yaptırmaz ise hukuki bir yaptırımı söz konusu değildir.

Zorunlu Mali Trafik Sigortasının Çeşitleri

Firmalara göre çeşitlilik arz etse de tüm firmaların ortak hizmeti zorunlu mali trafik sigortası ile birlikte; ekstra, süper, sınırsız trafik ve tam bakım olmaktadır.

Zorunlu Mali Trafik Sigortasında Araç Yaşı Sınırı

Zorunlu mali trafik sigortası tüm yaşlardaki araçlar için zorunludur, kullanılan aracın motorlu olması, bir sürücüye ihtiyaç duyması ve karayolunu kullanması sigorta yaptırılması için yeterli sebeplerdir.

Sigorta Yaptırılmazsa Cezası Var mı?

Zorunlu mali trafik sigortası yaptırılmaz ise ilk polis çevirmesinde araca el konularak çekici ile otoparka çekilmektedir, maddi cezasının yanı sıra araca hemen kavuşulması biraz zaman alabilmektedir. Ayrıca ödenecek otopark ücreti de oldukça külfetli olmaktadır. Sonuç olarak polis çevirmesinde araca el konulduğu için gece dahi olsa yay kalma durumu söz konusudur, ilave olarak trafik cezası ve otopark ücreti ödenmesi gerekmektedir. Tüm bunların fiyatı zorunlu mali trafik sigortası ücreti ile karşılaştırıldığında pişman olunan rakamlar seviyesine çıkmaktadır.

Hasan Ali

Web Tasarımı , SEO , SEM Hizmetleri... Özel bir firmada teknisyen olarak çalışmaktayım. Boş vakitlerimde web tasarım, SEO alanlarında kendimi geliştiriyor ve bir çok projeye ortak oluyorum. Aynı zamanda şuanda bulunduğunuz blog sayfasında makaleler yayınlayarak sizlere bilgiler paylaşıyorum.

BU YAZIMIZI OKUDUNUZ MU?

Kombi Petek Temizleme Isıtma Sisteminizin Bakımı İçin Önemli Bir Adım

Kombi Petek Temizleme Isıtma Sisteminizin Bakımı İçin Önemli Bir Adım Kış aylarında evimizi ısıtmamıza yardımcı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir